ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ

ПЧЕЛЕН МЕД
Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти . . .
прочети още >>
ПЧЕЛЕН ВОСЪК
Восъкът се използва на първо място за приготвяне на изкуствени восъчни пити. Около 80% от произведения восък се връща обратно в пчеларството под формата на изкуствени восъчни пити. За промишлеността се използва най-много 20% от добивите. Восъкът се използва . . .
прочети още >>
ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Пчелното млечице е гъсто, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Относителното тегло на пчелното млечице е 1,1. Пчелата майка снася до две-три хиляди яйца на денонощие, чието тегло превишава няколкократно теглото на майката. За причина на този феномен . . .
прочети още >>
ПРАШЕЦ
Прашецът е хляба на пчелите и служи за приготвянето на пчелното и маточното млечице, с което се изхранват пчелните ларви. Понеже в българския език няма точно определена дума за прашеца, намиращ се в питите, се използва руската дума "перга", а прясно събрания . . .
прочети още >>
ПРОПОЛИС (КЛЕЙ)
Прополисът спада към групата на пчелните продукти само с лечебна цел и е най-ценният продукт използван в Апитерапията. Прополисът е познат от древността, но съвременната медицинска наука започна да го цени повече и да прецизира индикациите му, като разкрива . . .
прочети още >>
ПЧЕЛНА ОТРОВА
Пчелната отрова е секрет от двете отровни жлези на пчелата. Пчелната отрова представлява прозрачна течност с кисела реакция, горчив вкус, характерна миризма и добре изразени бактериоубйствени свойства. Тя е устойчива спрямо нагряване и изстудяване. При нагряване . . .
прочети още >>