ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА ПРОТИВ АКАРИ

Алтернативен метод за борба с вароатозата
Оксалова киселина
ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА 35 г - 2.00 лв.
ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА 500 г - 10.00 лв.
ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА 1 кг - 16.00 лв.
Съдържание на основно вещество 99,8%
Оксаловата киселина се среща в свободно състояние в листата на цвеклото и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. Действието и върху акара се състои в това, че намалява смукателните му способности и той умира от глад. Този метод е разрешен за третиране при отглеждането на пчелите по биологичен начин. Според изследвания, оксалова киселина напръскана върху пити е довела до смъртност на акара от 82-99%. Оксалова киселина в захарен сироп с накапване между питите показва смъртност от 89-97%.

Количество оксалова киселина при различните видове третирания :
1. Напръскване с пулверизатор - 30 г оксалова киселина на 1 л вода, дозата е 3-4 мл на всяка страна на пита, покрита с пчели. Прилага се веднъж годишно когато няма пило.

2. Накапване - 35 г оксалова киселина на 1 л захарен сироп 1:1. Дозата е 5 мл на междурамие ( 30 мл за слабо семейство, 40 мл за средно семейство, 50 мл за силно семейство). Прилага се веднъж годишно когато няма пило (ноември - декември). Да се накапва разтворът между рамките, директно върху пчелите при температура на околната среда по-висока от 0º С. Начин на действие - при облизване на пчелите една друга активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите.

3. Изпаряване - чрез изпарител - 2-3 г оксалова киселина на семейство. Изпарителят не трябва да е меден, а от алуминий или стомана. При липса на пило - веднъж, при пило - 4 пъти през 7 дни. Начин на действие - за разлика от предишните два метода този действа чрез контактно действие, оксаловите изпарения се разпространяват из кошера и попадат върху акарите. Предполага се, че разяжда смучещия апарат на акара и той умира от глад. В действителност голямо падане на акари се наблюдава седмица след третирането.

Защитни мерки - очила, маска, ръкавици са задължителни за ползване!