ЕКОСТОП

За употреба в биологично и конвенционално пчеларство срещу акара Varroa destructor с над 94% ефективност
Екостоп срещу акара Varroa destructor


Регистриран ВМП - може да се закупи само от ветеринарни аптеки !
Екостоп представлява плочки от пластична маса, в която активните субстанции тимол и ментово масло се съдържат по начин, осигуряващ равномерното и продължителното им отделяне за 40 до 45 дни, независимо от околната температура (плочките в това време се втвърдяват). Етеричните масла тимол и ментово масло са природни вещества, които имат освен специфичното акарицидно действие срещу акара Varroa destructor и бактерицидни и фунгицидни качества, които помагат на пчелните семейства, да се справят сами с множество други болести при пчелите. Тимол се съдържа в меда по естествен начин и приложението на Екостоп не изменя качеството на меда. За Екостоп не е необходим карентен срок.

Ecostop - lamellae
Тимолът и ментовото масло са известни със своето саниращо и противопаразитно действие. Тимолът действа на принципа на денатуриране на белтъците в две направления. Като протоплазмена отрова инактивира ензимите на белтъчната хидролиза, като създава неразтворими протеинати. При действието му върху клетъчната мембрана се наблюдава загуба на селективната пропускливост, като основа за нарушаване на физиологичната функция на кърлежа. Действието на тимола върху мембраните е двойно поради наличието на хидрофилна и липофилна част на молекулата му. Активните и помощни вещества в състава на Екостоп са от природен произход, без никакво вредно въздействие върху пчелите и пчелните продукти. Екостоп е биологичен продукт и като такъв може да се прилага и по време на медосбора.

Начин на употреба :
Разопакова се непосредствено преди употреба и се поставя на горната повърхност на корпусните рамки над пилото. Дозира се в зависимост от силата на пчелните семейства и степента на опаразитеност установена при прегледа на пчелното семейство. Прилагат се 1 до 3 плочки на пчелно семейство, напролет и през есента, които действат в продължение на 45-55 дни. За равномерно изпарение на активните вещества и предотвратяване на частично заклейване на плочката е добре се поставят от вътрешните страни на корпуса летвички с размер до 1 см, за да се осигури свободно пространство за цялостно изпарение.

Производител „Примавет - София” ООД, България