ПЛАСТМАСОВИ ОСНОВИ

Пластмасовите полуизградени основи имат еднакви килийки с височина 3,5 мм, което гарантира 99% работническо пило. Монтажът им върху стандартни дървени рамки (160 мм, 230 мм, 300 мм) е бърз и лесен – без пробиване, зателване и залепване. Закрепването към рамките става със скобички (с такер). При центрофугиране пластмасовите основи придават стабилност на питите и от тях меда се извлича по-бързо и по-пълно с близо 7%. Този вид основи са предназначени за многократна употреба.
Пластмасови основи Дадан-Блат магазинни
№010 Пластмасови основи Дадан-Блат магазинни (комплект за 50 пити)   72 лв.
Ш/В 435/155 мм, тегло на 1 пакет 1700 г

Пластмасови основи Дадан-Блат корпусни
№011 Пластмасови основи Дадан-Блат корпусни (комплект за 50 пити)   90 лв.
Ш/В 435/295 мм, тегло на 1 пакет 3350 г

Пластмасови основи Лангстрот-Рут
№012 Пластмасови основи Лангстрот-Рут (комплект за 50 пити)   83 лв.
Ш/В 435/225 мм, тегло на 1 пакет 2550 г


МОНТАЖ НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ОСНОВИ :


Пластмасовите полуизградени основи се използват със СТАНДАРТНИ дървени рамки за кошери, които се употребяват и произвеждат в България !
За всяка рамка трябва да имате по две полуизградени основи. Полагате едната половина на полуизградената пластмасова основа, която ляга като в "гнездо" и трябва да бъде равноотдалечена от всички летвички на рамката. 
С такер фикисирате пластмасовата основа към рамката на 3–4 места за всяка хоризонтална и вертикална страна. От другата страна на рамката полагате по същия начин другата половина на пластмасовата основа.  Двете основи да се залепят със силикон или полиуретаново лепило.
  Обърнете внимание за правилното и добро закрепване на пластмасовите основи помежду им и към дървената рамка, защото ще бъдат използвани  много години.
В кошера се слагат рамки с пластмасови основи между готови и изградени пити.
Препоръчва се напръскване със сироп, за по-бързо "качаване" на пчелите.
За да се използва повторно изградената рамка с пластмасова основа, при която вече са стеснени килийките е необходимо тя да се потопи във вода с температура около 80ºС.

Най-успешната рецепта, която лъже пчелите, че пластмасата не е пластмаса :
(предоставена ни е от Камен Крумов - пчелар от гр. Плевен)
200 ml клеева тинктура се разрежда с до 3 lt минерална или дестилирана вода. С пулверизатор-помпа се напръскват монтираните вече пластмасови основи. След като изсъхнат вече ще миришат на прополис. Може да се пръскат и непосредсвено преди поставянето им в кошера. И нещо много важно: Никога не се поставят едновременно в кошера пластмасова и восъчна основа! Така се дава шанс на пчелите да избират (то е ясно какво ще предпочетат).